Wat ga je leren?

Denk jij dat solderen enkel iets is voor handige Harry’s met een stofjas en een goedgevulde materiaalbak? Dat is verleden tijd. Leer samen met Mauro en Whadda hoe je een elektronica gadget kan solderen!

Tijdens een interactieve video leert whizzkid Mauro je de basis over elektronica, componenten, én hoe je een eenvoudige elektronische gadget kan solderen. De gadget die Mauro zal maken is een tof figuurtje met twee knipperende LEDs als ogen! Maar je kan de techniek toepassen op eender welke Whadda soldeer kit.

Wie kan solderen?

Deze activiteit is perfect voor jong en oud die wil bijleren over technolie. Let wel op, alle kinderen onder 14 jaar moeten begeleid worden door een verantwoordelijke volwassene. Solderen is heel leuk, maar je moet voorzichtig zijn. Lees dus zeker ook alle veiligheidsregels.

Alle soldeer kits van Whadda hebben een geillustreerde handleidingen op papier of online. Volg dus zeker de handleiding stap voor stap!

Bekijk binnenkort de video, of bekijk alle stappen in deze geillustreerde handleiding.

Wat is solderen?

Solderen is een manier om verschillende soorten metalen zoals ijzer, zilver of koper met elkaar te connecteren. We kunnen dit doen door soldeertin te smelten. Soldeertin is dus eigenlijk de ‘lijm’ die we gaan gebruiken voor onze connectie. Maar in ons geval moeten we onze ‘lijm’ smelten met een hete soldeerbout. Op die manier kunnen we dus ook elektronica componenten met elkaar verbinden of connecteren tot een toffe gadget.

De juiste tools

Zoals je al kan raden heb je dus een goede soldeerbout en houder nodig, of liefst zelfs een soldeerstation. Daarnaast heb je ook soldeertin, een kniptang, en een sponsje nodig om je soldeerbout te kuisen. Voor de spons kan je simpelweg een keukenspons of badspons gebruiken. De spons moet wel nat zijn!

Om je tafel te beschermen kan je ook gebruik maken van een anti-statische placemat.

Ben je op zoek naar een complete starterset? Check dan onze Start to Solder set! We hebben ook een winter editie.

Safety first!

Voor we van start gaan moet je de veiligheidsregels lezen!

Om soldeertin te laten smelten moet de punt van jouw soldeerbout wel 300°C heet worden! Daarom is het belangrijk dat je de soldeerbout correct vast neemt en altijd terug plaatst in de soldeerbout houder! Houd de soldeerbout vast zoals een pen en raak enkel het plastic gedeelte aan. Raak nooit het metalen gedeelte aan!

Kom meer teweten over Coder Mauro