Wat ga je leren?

Tijdens deze video tutorial leert Coder Mauro jou hoe je verschillende LED effectjes kan aanpassen op een Whadda XL kit.

De educatieve en creatieve Whadda XL kits combineren soldeer- én programmeervaardigheden, maar dan in XL-formaat. Soldeer eerst enkele eenvoudige componenten op de knap ontworpen printplaat. Dankzij het Arduino Nano Every board kan je na het solderen de verschillende kleuren en lichteffecten her-programmeren. De Arduino is reeds voorgeprogrammeerd met enkele basis ledeffecten. Maar als je wilt, kan je dus ook je eigen code schrijven aan de hand van de beschikbare voorbeeldcode.

Je vindt de voorbeeldcode en uitgebreide handleiding op de productpagina’s, onder het tabblad ‘downloads’. Wil je liever niet solderen? Geen probleem! Kies dan voor de voorgemonteerde rode Rudolf.


Wie kan programmeren?

Deze tutorial is perfect voor beginners die wél al met een computer overweg kunnen. Het is de bedoeling dat je al met een browser zoals Google kan werken, een programma kan openen, kan knippen en plakken, etc.

Wat heb je nodig?

De twee belangrijkste items die je nodig hebt zijn een computer of laptop, en de Whadda XL kit naar keuze. In deze kit zit reeds het Arduino Nano programmeer board, én alle kabels die je nodig zult hebben om de connectie te maken met je computer. Het enige dat je zelf nog zal moeten voorzien is een lader met USB-aansluitingen zoals je genruikt om je smartphone op te laden.

Zorg ervoor dat het Arduino programmeer platform op je computer geinstalleerd is. Als dat nog niet het geval is, zal je een internet connectie nodig hebben om naar https://www.arduino.cc/en/software te surfen en het programma te downloaden.

Wil je meer programmeren dan enkel LEDs?

De printplaat van de Whadda XL kits zijn zo ontworpen dat deze gemakkelijk uitbreidbaar zijn met verschillende add-ons. Sluit bijvoorbeeld een oledscherm aan om berichten weer te geven of programmeer het Arduino-board en tel de dagen af tot Kerstmis! Of voeg een Tuya IoT-sensor toe, zodat je het project kunt aansturen met je smartphone. Je kunt zelfs een microfoon-geluidssensor, bewegingssensor of lichtsensor aansluiten.