Leer elektronica solderen met Whaddy!

Hoe kan je solderen?

Deze tutorial legt jou de basis van solderen uit. In de video hieronder gaan we een Whaddy gadget solderen met twee knipperende LEDs.

Goed om weten: alle kinderen onder 14 jaar moeten begeleid worden door een verantwoordelijke volwassene. Sodleren is heel leuk, maar je moet voorzichtig zijn. Lees dus zeker alle veiligheidsregels.

Alle soldeer kits van Whadda hebben een geillustreerde handleidingen op papier of online. Volg dus zeker de handleiding stap voor stap!

Kijk ofwel naar deze video, of volg de uitgeschreven tutorial onderaan.

Wat is solderen?

Solderen is een manier om verschillende soorten metalen zoals ijzer, zilver of koper met elkaar te connecteren. We kunnen dit doen door soldeertin te smelten. Soldeertin is dus eigenlijk de ‘lijm’ die wegaan gebruiken voor onze connectie. Maar in ons geval moeten we onze ‘lijm’ smelten met een hete soldeerbout. Op die manier kunnen we dus ook elektronica componenten met elkaar verbinden of connecteren tot een elektronisch circuit voor een toffe gadget of machine.

De juiste tools

Zoals je al kan raden heb je dus een goede soldeerbout en houder nodig, of liefst zelfs een soldeerstation. Daarnaast heb je ook soldeertin, een kniptang, en een sponsje nodig om je soldeerbout te kuisen. Voor de spons kan je simpelweg een keukenspons of badspons gebruiken. De spons moet wel nat zijn!

Om je tafel te beschermen kan je ook gebruik maken van een anti-statische placemat.

Plaats de soldeerbout of het soldeerstation aan jouw rechter kant als je rechtshandig bent, of links al je linkshandig bent.

Ben je op zoek naar een complete starterset? Check dan onze Start to Solder set! We hebben ook een winter editie.

Safety first!

Voor we van start gaan moet je de veiligheidsregels lezen!

Om soldeertin te laten smelten moet de punt van jouw soldeerbout wel 300°C heet worden! Daarom is het belangrijk dat je de soldeerbout correct vast neemt en altijd terug plaatst in de soldeerbout houder! Houd de soldeerbout vast zoals een pen en raak enkel het plastic gedeelte aan. Raak nooit het metalen gedeelte aan!

Let’s get to it!

Solderen!

Stap 1: start door je soldeerbout of soldeerstation op te starten zodat het kan opwarmen. Heb je een soldeerstation? Zet dan de temperatuur op ongeveer 300°C.

Stap 2: kuis de punt van de soldeerbout op de natte spons.

Step 3: plaats de juiste component op de juiste plaats (dit vind je in de handleiding). Bij sommige componenten zal je de metalen leads moeten plooien. Duw de component helemaal tot aan de PCB of printplaat.

Stap 4: buig de leads lichtjes zodat de component goed op zijn plaats blijft zitten.

Stap 5: verwarm het ronde of vierkante pad rond de lead van de component door de punt van je soldeerbout er tegen te houden. Duw er dan het soldeertin tegen totdat je een kegelvormige druppel verkrijgt.

Stap 6: neem eerst het soldeertin weg en dan de soldeerbout. Hieronder zie je de perfecte connecties.

Hieronder zie je enkele slechte connecties. Die kan je verkrijgen door te veel of te weinig soldeertin te gebruiken. Of door de soldeerbout te lang tegen de connectie te houden, waardoor het verbrandt.

Stap 7: knip de rest van de lead af, net boven de connectie.

Stap 8: inspecteer de connectie en ga door naar de volgende component!

Some cool Start to Solder Projects